zondag 20 juli 2008

DNA-portret

- Word jij boos als je leest dat er zoiets bestaat als een DNA-portret?
- Ja.
- Voor de duidelijkheid: ze maken een soort streepjescode met behulp van genetic fingerprinting-technieken. Ze zien niet of je ziektes onder de leden hebt of zo. Ze weten even weinig van je als wanneer ze je vingerafdruk zouden nemen. Ze vernietigen trouwens het monster dat je ze gestuurd hebt.
- Maar dat interesseert me ook niet. Sterker nog, als ik voor 308 EUR...
- Wat een vreemd bedrag?
- Dagkoers. De psychologische prijs is 489 dollar, maar ze waren zo dom om op die site een converteerder te zetten, waar niet een leuke psychologiseringscorrectie in zit - terwijl dat zeer eenvoudig zou zijn. Maar geen enkele webwinkel doet dat. Ongelooflijk, niet? Maar als ik dus voor 308 EUR een medisch overzicht kreeg, zodat ik m'n eetgewoonten of m'n verzekering kon aanpassen, dan zou ik dat niet zo'n slechte deal vinden.
- Dat het puur commercieel is, dat zit je dwars.
- Welnee. Onze hele welvaart hebben we te danken aan het feit dat we elkaar voortdurend dingen verkopen die we niet écht nodig hebben. Zolang je het maar eerlijk doet natuurlijk.
- Ah, dus je vindt dat ze het niet eerlijk doen?
- Dat jouw DNA-portret, los van de zelf gekozen kleurtjes, en vooropgesteld dat hun technieken goed werken, hetzelfde zal zijn als dat je van tweelingbroer, dat zeggen ze er niet bij. Ieder mens is uniek, roepen ze maar. Als een soort geloofsverklaring. Maar dat is nog maar een heel klein leugentje vergeleken bij die ongelooflijk brutale suggestie dat zo'n portret iets over jou zegt. Terwijl het net zo weinig over jou zegt als je vingerafdruk of je irisscan. Die jongens weten beter, maar ze spelen in op alle slecht verwerkte populaire ideeën over DNA. Is iets met erfelijkheid! Is uniek! Kun je van alles uit aflezen! Zitten er foutjes in, dan krijg je kanker!
- En daar word je echt boos over.
- Echt heel erg boos. En dat terwijl je me over alle onrecht in de wereld bijna niet boos kunt krijgen.

Geen opmerkingen: