zondag 3 augustus 2008

Kabeljauw

Ik heb het al eerder in dit boek gezegd: koken doe je in een schone keuken, zodat u niet overkomt wat mevr. A. de Vr. te Schoonhoven overkwam. Zij at haar gehaktbal en opeens was daar, in haar mond, een afgebrande lucifer! En twee minuten later at haar man, de heer G. de Vr., een vork, die hij wel wegkreeg, maar met dodelijk gevolg.
Koken = organiseren. Wat gaan we met deze kabeljauwfilet doen?
Eerst strooit u voldoende zout en een beetje witte peper over hem heen. Daarna stoomt u de kabeljauw 10 minuten. Bent u zover? Leg de kabeljauw op een bord.
Was de spinazie en laat de spinazie 1 minuut koken in water (met een beetje zout). Goed afgieten en de spinazie over de vis draperen.
Rooster een handvol pijnboompitten in een droge koekepan totdat ze goudbruin zijn en strooi de pijnboompitten over de vis.
Met wat taugé versiert u nu het geheel.
De prei snijdt u in zeer kleine ringetjes en laat u 3 minuten koken. Goed afgieten en daarna verdelen over de vis.
Het gehakt (gewoon half om half) gaan we Mexicaans kruiden met een ei, paprikapoeder, knoflook, gemalen korianderzaad, kardamom, cayennepeper, selderiezaad en piment. Dit gehakt rul bakken in boter en verdelen over de vis.
Dan een laagje rucolasla en op dat laagje rucolasla legt u zo kunstig mogelijk vijf of zes sardientjes.
De wortelen stoomt u 15 minuten en legt u op de sardientjes.
En dan komen we nu bij de afdeling peulvruchten. Laat de kapucijners 12 à 24 uur weken in koud water en kook ze vervolgens, met wat ui en laurierblad, nog 1¾ uur. Daarna verdelen over de vis.
De broccoliroosjes stoomt u 15 minuten en legt u kunstig over de vis.
Als u het echt af wilt maken, strooit u er nog wat garnaaltjes (4 minuten stomen) overheen en maakt u het geheel af met mayonaise (recept: pag. 201).
Tenslotte het stokbrood. U snijdt twee flinke stukken af. Eén stuk legt u op de vis, het andere legt u onder de vis. Moge het u wel bekomen!

Geen opmerkingen: