donderdag 4 september 2008

Datzelfde kun je vragen aan Rafael Nadal

- Als Rafael Nadal nu eens behalve de beste tennisser ook de beste bouwvakker was.
- Dan moest hij toch blijven tennissen lijkt me.
- Dat vind ik onbevredigend. Je hebt een advocaat, die de beste advocaat van de stad is, maar tevens ook de beste typist. Typt bij wijze van spreken sneller dan Xaviera Hollander, ooit bekend als Miss Tik. Heb ik ergens gelezen. Maar die beste advocaat van de stad moet van Paul Samuelson, en van jou dus ook, toch een secretaresse huren voor het typwerk.
- Je laat het vallen!
- Huh?
- Je laat het vallen. Een secretaresse huren. Dagsluiting. De mop van de drie secretaresses, die zou je nog eens vertellen.
- Het gaat erom dat je die goed vertelt.
- Ga je gang.
- Het zijn dus sollicitantes hè? Nog geen secretaresse. Of misschien wel geweest, maar solliciteren naar een nieuwe functie. Drie heren ondervragen ze.
- En leggen ze alle drie een casus voor.
- En die casus luidt: je ziet dat er een miljoen is binnengekomen van een jou onbekende crediteur.
- De eerste test! Verschil tussen debiteur en crediteur. Altijd moeite mee gehad. Een miljoen trouwens maar? Dat schiet niet op.
- Tien miljoen bedoel ik. Tien miljoen. Vergissing van de bank in ons voordeel. Die tien miljoen staat op de bankrekening van ons bedrijf, maar is niet van ons. Vraag aan de kandidates: wat doet u?
- De eerste kandidate...
- Die zegt kijk, dat geld is niet van ons, volgens elke gedragscode stort je dat meteen terug. Wat niet wil zeggen dat je er niet van mag profiteren, maar dat is dan in de pr-sfeer. Je in stilte ethisch gaan zitten gedragen levert niets op, laat het zich maar rondpraten - die debiteur, of die crediteur, daar wil ik even van af zijn, dacht al dat hij zijn bedrijf naar de afgrond had geholpen, maar dankzij ons was het zo weer hersteld. Bosje bloemen sturen voor de schrik.
- Akkoord. Begint soft, maar is wel praktisch. Gooit hoge ogen.
- Nummer twee zegt nou, dat geld kan je echt niet houden. Maar je bent een dief van je eigen portemonnee als je het meteen terugstort. Verdomd, tien miljoen zei u? Eén week rente à 5% op jaarbasis, ik noem even wat, dat levert toch al gauw tienduizend euro op. Snel verdiend en er kraait geen haan naar. Sterker nog, na die week vertraging zijn ze aan de andere kant des te blijer dat ze het helemaal terugkrijgen. Die dénken niet eens aan dat renteverlies.
- Ja, beetje gemeen natuurlijk, maar het is een harde wereld, en tienduizend euro is tienduizend euro. Maar de derde. Er zit een lijn in: die gaat niets terugstorten?
- Die derde zegt kijk, tien miljoen zegt u? Dat is over de kritische grens. Dat is een bedrag dat je kunt laten verdwijnen, omdat er best wat overschiet voor de bankmedewerker die de transactie uit het systeem moet halen etc. Wat niet weet wat niet deert en wij dan misschien niet de volle tien, maar toch ettelijke miljoenen rijker.
- Hoe stel je je dat voor? Dat gaat echt niet zo eenvoudig, dan zou dat veel vaker gebeuren.
- Ik moet het noodgedwongen kort houden. Het kan, en het gebeurt vaker. In ieder geval weet zij, die derde kandidate, de heren ervan te overtuigen dat ze daar gehaaid genoeg voor is.
- Dus zij wordt het?
- Dat is nog helemaal niet zeker. Er is iets voor te zeggen om geen criminelen in je bedrijf binnen te halen. Maar dat ga je dus vragen als je deze mop vertelt: wie wordt het? Alle toehoorders discussiëren, meer informatie vragen. Vertel je 'm goed, dan vul je die naar hartelust aan.
- En dan nemen ze uiteindelijk...
- Degene met de grootste borsten.
- Het is eigenlijk een vrouwenmop.
- Maar vrouwen vertellen hem minder goed.

Geen opmerkingen: